Het is weer tijd voor de jaarlijkse belastingaangifte. Een paar dingen om dit jaar mee te nemen als je een eenmanszaak, een maatschap of een vennootschap onder firma hebt.
1) Wacht nog 1 dag met het doen van aangifte voor de inkomstenbelasting, dan zie je precies wat de Belastingdienst al van jou weet. Vanaf 1 maart pas kun je een gedeeltelijk vooringevulde aangifte downloaden via de site van de Belastingdienst.
Onder meer de saldi op je bankrekeningen en de woz-waarde worden doorgaans automatisch ingevuld. Check de gegevens wel goed, want het klopt niet altijd, en de Belastingdienst is niet aansprakelijk voor fouten.
2) Als je vindt dat de door de Belastingdienst ingevulde woz-waarde te hoog is, kan dat kloppen, want:
Voor de aangifte die je doet in 2014 over het belastingjaar 2013, gebruik je de woz-waarde van 1 januari 2012. En die eigenlijk slaat op de waarde eind 2011.
3) Middeling. Wie de afgelopen jaren sterk wisselende inkomsten heeft gehad, wat bij ondernemers natuurlijk vaak het geval is, kan hiermee teveel betaalde belasting terugvragen. Ook mensen die de afgelopen jaren zijn ontslagen, met of zonder ontslagvergoeding, komen vaak voor middeling in aanmerking. Tienduizenden belastingbetalers laten jaarlijks geld liggen. Ik schreef hierover eind 2013 deze column.
4) Wees niet te zuinig met declareren bij je eigen zaak. Niet de Belastingdienst bepaalt welke kosten je mag aftrekken, maar jijzelf. Pas als je het heel bont maakt, en je bijvoorbeeld elke vrijdagavond cafébonnetjes met als kassatijd 1.30 uur gebruikt om je winst te verlagen, kan de fiscus vervelend worden. Maar als ondernemer kun je, afhankelijk van de aard van je business natuurlijk, best een keer op kosten van de zaak gaan lunchen met vrienden. Dat is tegenover de fiscus vaak prima te verdedigen als werkkosten. Veel directeuren van grote bedrijven eten immers ook vaak op kosten van de zaak en gaan op vakantie met de lease-auto, waarom zou je dat als directeur van je eenmanszaak niet ook af en toe mogen doen?
5) Houd een redelijk banksaldo aan in je eenmanszaak, daarmee bespaar je vermogensrendementsheffing. Het telt dan als zakelijk vermogen, wat betekent dat je er geen vermogensrendementsheffing (box 3) over betaalt. Net als bij de onkosten geldt ook hier: doe het met mate. Een ontwerper die vrijwel alles met zijn laptop vanuit huis doet, hoeft niet 50.000 euro op zijn zakelijk bankrekening te hebben staan. Maar een paar duizend euro als buffer is goed verdedigbaar. En daarmee bespaar je mooi 1,2 procent belasting (over 5.000 euro dus 60 euro). Je wint er de oorlog niet mee, maar geld is geld.
6) Giften aan goede doelen zijn aftrekbaar. Hiervoor geldt wel een drempel - één procent van je verzamelinkomen met een minimum van 60 euro. Als je minimaal 5 jaar lang geld geeft, kun je alles aftrekken! Je moet dan wel eerst een document downloaden, invullen en opsturen naar het goede doel en naar de Belastingdienst.
7) Kijk of de voorlopige aanslag 2014 een beetje klopt met wat je van dit jaar verwacht. Als ondernemer moet je doorgaans de geschatte belasting over 2014 al in het lopende belastingjaar betalen. Maar als de Belastingdienst volgens jou te optimistisch is over jouw inkomen, kun je de voorlopige aanslag verlagen. Je doet dat door de voorlopige aangifte 2014 opnieuw in te vullen, maar nu met de volgens jou juiste gegevens. Omgekeerd kan de Belastingdienst ook een te lage winst verwachten. Houd er in dat geval rekening mee dat de aanslag over 2014 (die je dus in 2015 krijgt) hoger uitvalt dan je misschien verwacht.
8) Tenslotte de btw-aangifte: ondernemers krijgen niet langer elke maand, elk kwartaal of jaar een aangiftebrief van de Belastingdienst waarin staat dat zij aangifte moeten doen. Maak een notitie in je agenda die je eraan herinnert dat je op de geplande tijdstippen aangifte moet doen. Als je te laat aangifte doet, riskeer je een boete van maximaal 4.920 euro.
Paul van der Kwast is econoom en financieel planner. Hij schrijft voor Z24.nl tweewekelijks een column over financiële zaken.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl